Karadeniz'deki Deniz Kuşları Sayılıyor - HaberinYerii
Son Haberler:

Haberin Yokmu O Zaman Tam Haberin Yerindesin..!

Home » » Karadeniz'deki Deniz Kuşları Sayılıyor

Karadeniz'deki Deniz Kuşları Sayılıyor

Written By Kaan Apaydın on 16 Şubat 2013 Cumartesi | 04:43


Karadenizdeki Deniz Kuşları Sayılıyor
16 Şubat 2013 Cumartesi 14:38

Karadeniz'deki Deniz Kuşları Sayılıyor

DOĞA Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, Karadeniz'deki deniz kuşlarının yaşam alanlarını haritalandırmak ve korumaya almak amacıyla pr...
DOĞA Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, Karadeniz'deki deniz kuşlarının yaşam alanlarını haritalandırmak ve korumaya almak amacıyla proje başlattıklarını söyledi. Proje kapsamında Karadeniz'deki deniz kuşları bilimsel metotlarla sayılıyor.
Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan'ın işbirliğinde yürütülen Karadeniz Deniz Kuşları Projesi kapsamında Karadeniz'deki deniz kuşları olan tepeli karabatak ve yelkovan kuşlarının sayımına başladı. Ocak ayında başlayan sayım çalışmalarının sonrasında deniz kuşlarının yaşam alanlarını bilimsel olarak haritalandırılacağı belirtildi.
YAPILAN EN KAPSAMLI ÇALIŞMA
Projenin Türkiye bölümünü yürüten Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, sayım çalışmaları hakkında bilgi verdi. Karadeniz'de deniz kuşlarıyla ilgili yapılan en kapsamlı çalışmayı yaptıklarını dile getiren İsfendiyaroğlu, şunları söyledi:
"Bu kuşlar yüzyıllardır balıkçılara balığı bulmaları için adeta kılavuzluk ediyorlar. Türlerini devam ettirmeleri adına büyük sorunlar yaşıyorlar. Bu kapsamda biz bilimsel metotlarla Karadeniz'deki sayılarını, varlıklarını belirleyip onları koruma altına almak istedik. Bu kapsamda sayım çalışmalarına ocak ayı itibariyle İstanbul Kıyıköy’den başlayarak, İğneada, Garipçe, Rumeli Feneri, Haydarpaşa, Şile, Akçakoca, Ereğli, Riva, Karasu, Kefken'den başladık. Bu bölgelerde sayım yapıldı. Çalışma kapsamında karadan ve denizden tüm Karadeniz'de sayım yapılacak. İstanbul- Ukrayna, Zonguldak- Rusya ve Zonguldak- Ukrayna hatlarında araştırmacılarımız sayımları gemilere yapacaklar."
AB'DEN MADDİ DESTEK
Süreyya İsfendiyaroğlu, projeye Avrupa Birliği Çevre Direktörlüğü tarafından da maddi destek verildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Proje çerçevesinde yapılan çalışmalar 2014'e kadar sürecek. Sonucunu da bir rapor halinde kamuoyuyla paylaşacağız. Projenin sonunda ise elde edilen verilerle önemli deniz ve kuş alanları bilimsel olarak haritalandırılacak. Bu haritanın oluşturulması deniz ekosisteminin koruma altına alınması açısından hayati bir önem taşıyor. Son yıllarda popülasyon oranında ciddi azalmalar yaşayan tepeli karabatağı koruma altına alarak, bin yıllardır süren kılavuzluğunun devam etmesini sağlayacağız" dedi.
Share this article :

0 yorum:

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın

Tell us what you're thinking... !

Son Yazılanlar

 
Support : Creating Website | Blog Okulu Template | Blog Okulu
Copyright © 2011. HaberinYerii - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Araba Oyunları
Proudly powered by araba yarışı